Públic

Consells estalvi energètic

La factura es divideix en dos grans conceptes:

  1. La potència:és el que permet que un seguit d’electrodomèstics estiguin funcionant al mateix temps. Per això, com més n’hagis d’encendre alhora, més potència hauràs de contractar. La potència es mesura en kW i l’has de pagar encara que tot estigui apagat. No té res a veure amb el consum, per això pagaràs igual un mes en què has fet servir molt el forn que un mes en què no has estat cap dia a casa perquè has marxat de vacances. És un “terme fix” que es repeteix a cada factura i que no canvia (a menys que decideixis canviar la potència contractada).
  2. El consum:si la potència és un “terme fix” que recorda vagament una quota pel fet d’estar abonat a una xarxa (en aquest cas, la xarxa elèctrica), el consum és un “terme variable” sobre el qual tens molt control. Al contrari que amb la potència, el teu comportament té un efecte immediat en el consum. Com menys facis servir la llum, menys electricitat consumiràs i menys pagaràs a la factura. Es mesura en kWh.

Amb la potència, la teva decisió té un efecte gran i durador sobre la factura. Menys potència, menys cost… però compte, perquè si fas curt, la teva vida diària es pot complicar (per exemple: “saltaran els ploms” ICP o comptador, si intentes encendre la rentadora i el forn alhora).

En el consum, el teu comportament té un efecte moderat i que només dura mentre siguis persistent en les teves mesures d’eficiència. És aquí on entren en joc les nombroses mesures i consells d’estalvi energètic.

“Per estalviar en la potència, has de parar esment a si en contractes més o menys. Per estalviar en el consum, has d’adoptar hàbits sostenibles.”

  1. Control òptim de la temperatura

Si has trobat el punt de la domòtica una mica excessiu, no cal anar tan lluny per aprendre a estalviar llum a casa amb sistemes automatitzats.

Per exemple, un termòstat programable senzill també genera un estalvi considerable en la factura de la llum en ajustar la temperatura segons les diferents necessitats: dia/nit, caps de setmana, viatges, etc.

La temperatura ideal per a una llar oscil·la entre els 20-23º durant el dia i els 15-17º a la nit. Programa l’hora perquè la calefacció salti una mica abans d’aixecar-te o d’arribar a casa. Veuràs com és suficient per sentir-la confortable.

I, per als més fredolics, és millor posar-se una mica més de roba que augmentar un parell de graus la temperatura. Portar una dessuadora a casa pot ajudar-te a estalviar en la factura de la llum i a tenir cura del planeta.

  1. Aprofita la llum solar

L’expressió popular “per últim, però no menys important” aquí s’ajusta a la perfecció. Ja hem vist diversos punts de com podem estalviar llum a casa canviant alguns dels nostres hàbits.

Però… i si hi hagués una manera de gastar menys llum sense haver de fer res? Aquí és on entra l’optimització de la llum solar per al nostre benefici.

Sempre que l’orientació de la casa ho permeti, intenta treure el màxim profit d’aquesta font de llum inesgotable. Situa les taules d’estudi o els llocs de lectura en zones properes a les finestres per obtenir més llum natural.

També pots col·locar miralls a l’interior de la casa per aprofitar al màxim la llum del dia. Una estratègia que ja es feia servir en l’antiguitat per il·luminar i que ara podem sumar als nostres compromisos per estalviar llum, pagar menys i tenir cura del planeta.

“Només cal un 30 % de consum en horari vall per començar a estalviar llum amb una tarifa amb discriminació horària. Resulta que la majoria de nosaltres ja consumim el 50 % de la llum en aquest horari.”

  1. Tria electrodomèstics eficients sempre que puguis

Utilitzar electrodomèstics de classe A i fer un ús òptim de cadascun d’ells és clau si volem començar a estalviar llum a les nostres llars.

Si vols canviar algun electrodomèstic, tria aquells amb etiquetes energètiques més eficients, com les A+, A++ o A+++. Tot i que solen ser més cars, a la llarga estàs estalviant tant en llum que realment al final de la seva vida útil són més econòmics que els electrodomèstics més barats.

“Un frigorífic eficient consumeix fins a un 40 % menys de llum, l’equivalent a més de 250 euros d’estalvi l’any.”

  1. Un bon ús dels electrodomèstics és clau per a l’estalvi

Fer servir els electrodomèstics de casa de manera eficaç és la clau per a l’estalvi de llum:

  • Carrega al màxim la rentadora i el rentavaixelles. I, si no necessites aigua molt calenta, rentar a 40º en lloc de 60ºestalvia fins a un 55 % en la factura de la llum.
  • La placa d’inducció consumeix menysllum que les plaques de vitroceràmica.
  • Fer servir olles i paellesamb el diàmetre adequat per a cada foc evita malbaratar la calor. També podem optimitzar la calor posant la tapa de les olles o cuinant amb l’olla a pressió. Petits detalls que al final ens permeten estalviar una quantitat de llum importat al llarg de l’any.
  • El frigorífic és l’aparell que consumeix més llum.Regula’n la temperatura interior entre 3º i 7º, no permetis que s’hi acumuli glaç i assegura’t de mantenir la part posterior ventilada i sense pols.
  1. Apaga la llum en sortir d’una habitació

No t’oblidis d’apagar la llum quan surtis d’una habitació, el lavabo o la cuina. És un consum de llum innecessari i fàcil d’evitar. Naturalment, quan surtis de casa assegura’t que tots els llums estan apagats, especialment si surts durant diverses hores o dies.

Fake news: desterra per sempre la notícia falsa que costa més diners encendre i apagar els llums que deixar-los encesos tota l’estona. L’interruptor és el nostre aliat a l’hora d’estalviar llum a casa.

  1. Oblida’t de l’stand-by

Sabies que l’stand-by o fals apagament pot suposar fins al 10 % del que consumeixes en llum al llarg de l’any?

Recorda que la televisió, l’ordinador, els carregadors del mòbil, l’escalfador d’aigua… fins i tot els aparells de climatització són vampirs d’energia si es mantenen endollats.

Intenta minimitzar el nombre de dispositius endollats constantment si vols estalviar llum a casa i pagar menys en la factura.

  1. Utilitza bombetes de baix consum

Les bombetes de baix consum són una font d’estalvi de llum immensa en comparació de les bombetes tradicionals o incandescents.

La diferència de preu es compensa amb la seva durada més llarga i l’estalvi d’energia: fins a un 50 % menys de consum en les CFL i un 80 % en la il·luminació LED.

  1. Aprofita els avantatges d’una casa intel·ligent

Una casa intel·ligent és més que demanar a un altaveu que et posi la teva cançó preferida. Pots utilitzar molts dels avenços tecnològics per començar a fer un ús més eficient dels diferents aparells i estalviar llum a casa teva. 

  • Sistemes de climatització eficients.
  • Sensors de presència per a la il·luminació.
  • Bombetes intel·ligents per al control de la intensitat.
  • Instal·lacions que apugen i abaixen persianes segons les necessitats de llum.

Són alguns dels exemples de com la inversió en una vivenda intel.ligent es tradueix en comoditat, qualitat de vida i, naturalment, estalvi de llum mes a mes.

Els sistemes de control intel·ligent poden arribar a economitzar fins a un 50 % el consum de llum, optimitzant la gestió de la il·luminació, l’aigua calenta, la calefacció o l’aire condicionat.

“Disposar d´una llar intel.ligent no només millora la nostra qualitat de vida, sinó que també ajuda a estalviar.”

  1. Ajusta la potència de la llum a les teves necessitats

Una part del que pagues en la factura mensual de la llum és la potència contractada, un cost fix que augmenta segons augmenten el nombre de kW que tinguis contractats.

Tenir més potència contractada de la necessària és una despesa innecessària i aquí és on podem començar a estalviar llum a casa. Tanmateix, ves amb compte a no disminuir massa la potència. No arribar a la potència de llum necessària pot fer la vida una mica més complicada.

Com encertar-la? T’expliquem com pots estalviar en llum a casa triant la potència adequada.

La potència és la quantitat de quilovats (kW) que et dona la xarxa elèctrica de manera simultània. Si mai no t’han saltat els ploms (ICP o Comptador intel.ligent), fins i tot amb la calefacció, el forn i la rentadora posats alhora… potser tens marge per reduir-la.

Però ves amb compte, tampoc no cal viure al límit. Quedar-se curt pot fer que hagis de tornar a apujar-la i això té uns costos.

Cal disposar d´un mapa energètic de les potències de la nostra vivenda per conèixer necessitat real i ajustar-la al que necessitem i evidentment valorar quin estalvi ens pot representar respecte el % en el cost relatiu a la factura de llum.

La teva companyia distribuïdora (la que et correspon en funció de la zona on visquis) et cobrarà aproximadament:

  • Al voltant d’11 euros per abaixar la potència, sense importar quant l’abaixis.
  • Prop de 45 euros per cada kW que l’apugis.
  • A més, depenent de la distribuïdora, poden cobrar per altres gestions o dipòsits.

“Un bon aïllament i el control de la temperatura poden comportar un estalvi anual de llum de fins al 30 % en una llar.”

  1. Aposta per tarifes de llum amb discriminació horària

Consumir en hores vall, quan el preu de la llum és més baix, és una font d’estalvi que et pot ajudar a gastar menys.

Aquestes tarifes són la millor manera d’estalviar llum per a gairebé totes les llars si ets capaç de concentrar almenys un terç del consum en aquest horari.

Et sembla difícil? Doncs, sense ser-ne conscients, la majoria de nosaltres ja estem consumint el 50 % de la llum en hores vall.

Per tant, canviar-nos a una tarifa amb discriminació horària ens pot ajudar a estalviar molts euros l’any en la factura de la llum, sense esforç.

Aquest consell serveix tant si estàs en el mercat lliure com en el mercat regulat: en ambdós casos tens la possibilitat de contractar tarifes amb discriminació horària que t’ajudin a estalviar llum a casa pagant menys en la factura.

Encara que en el mercat regulat o tarifa PVPC no és possible saber quin preu tindrà l’energia la setmana vinent,a internet pots consultar el de demà.

I, de pas, comprovar la gran diferència de preu entre les hores punta (de 12.00 a 22.00 hores a l’hivern i de 13.00 a 23.00 hores a l’estiu) i les hores vall, més econòmiques (de 22.00 a 12:00 hores a l’hivern i de 23.00 a 13.00 hores a l’estiu). A la web de la comercialitzadora contractada segur que pots tenir aquesta informació actualitzada sempre.

El mercat lliure t’ofereix tota mena de tarifes a la carta només cal buscar les ofertes que millor s´ajustin a les teves necessitats  i sobretot que no disposin de clauses de permanència llargues. Cal vigilar els enganys o lligams innecessaris. Hem de ser lliures per canviar i disposar sempre de les millors ofertes !

Comencem a estalviar?

Si vols unir-te al canvi per a un món més sostenible i alhora estalviar en la factura de la llum, incorpora aquests consells a poc a poc i opta per una tarifa de llum que t’ajudi a estalviar.

  • Adapta el teu consum. Aprofita els trams vall i pla per a fer un ús intensiu de l’electricitat, ja que són períodes més econòmics.
  • Si és possible, pots programar els electrodomèstics que requereixen més consum per tal que es posin en funcionament en els trams d’hores vall o organitzar-te per utilitzar-los el cap de setmana. 
  • Amb l’ajuda d’un electricista, ajusta la potència contractada a les teves necessitats reals. Pots estar pagant de més per potència que no necessites.

Il·luminació:

  • Canvia les bombetes convencionals per bombetes de baix consum.
  • Sempre que sigui possible, aprofita la llum natural, mantenint les llums i bombetes apagades.

A la cuina:

  • A l’hora de regular la temperatura de la nevera, l’òptima a la nevera són 5 ºC i la del congelador són -18 ° C.
  • Introduir aliments calents a la nevera pot produir augments en els consums d’energia.
  • Mantenir les portes de la nevera i de congelador el menor temps possible obertes i comprovar el seu correcte tancament.

Electrodomèstics:

  • Fes ús del rentaplats i la rentadora només quan estiguin plens i per la nit, seleccionant programes de baixa o moderada temperatura. També pots aprofitar la calor natural del sol per assecar la roba, minimitzant l’ús de l’assecadora.
  • Desconnectar els aparells electrònics quan no estiguin sent utilitzats.
  • No utilitzar el mode “stand by” dels aparells, ja que segueixen consumint i suposa un malbaratament d’energia.

La nova factura de la llum va entrar en vigor el passat dia 1 de juny del 2021

A partir del dia 1 de juny entrarà en vigor una nova factura elèctrica, que consistirà en importants canvis en els trams horaris i en la seva estructura de preus. Aquest canvi pretén impulsar l’estalvi energètic, l’autoconsum i el desplegament del vehicle elèctric.

Amb aquesta nova factura, tots els consumidors de baixa tensió (menys de 15kW) amb PVPC, tindran una discriminació horària que es divideix en tres trams, amb un preu diferent cadascun d’ells. Hi haurà una sola tarifa per a consumidors domèstics (potència contractada menor o igual a 15 kW) denominada 2.0 TD.

Aquests canvis no perjudicaran usuaris que tinguin contractat un subministrament en el mercat lliure, per la qual cosa continuaran pagant el preu pactat per contracte amb la seva companyia.

Els nous horaris de consum d’energia són els següents.

  • Tram punta: el cost és el més alt i es comprèn entre les 10h i les 14h i de 18h a 22h de dilluns a divendres.
  • Tram pla: té un cost intermedi, i abasta de 8h a 10h, entre les 14h i les 18h i entre les 22h i 24h.
  • Tram vall: és el període més econòmic i s’estableix a les 00h fins les 8h i totes les hores de caps de setmana i festius.

Els consumidors tindran via lliure per a contractar dues potències diferents, és a dir, una per a períodes de ‘punta’ i ‘pla’ i una altra per a ‘vall’.

En el cas de la doble potència contractada, s’aplicaran 2 períodes de temps:

  • La potència punta serà aplicable de 8 h a 24 h de dilluns a divendres no festius i el seu preu serà més car.                                          
  • La potència vall serà aplicable des les 00h fins les 8 h, dissabtes, diumenges i festius nacionals i el seu preu serà més barat.

El consumidor podrà adaptar les potències contractades per període horari sense cost, dues vegades en els primers 12 mesos, sempre que no se superi la màxima que tenia contractada.

Si el consumidor no fa petició d’una doble potència, de manera automàtica, se li atribueix la potència contractada actual.

El govern té com a objectiu equilibrar el consum energètic, és a dir, distribuir el consum en diferents hores del dia, perquè aquests no es concentrin en un mateix tram horari. Per això, amb aquesta nova reforma, el més adequat és optar per deixar els consums més elevats en el tram vall i d’aquesta manera poder millorar l’eficiència energètica.

Consells per estalviar amb la nova factura elèctrica

  • Adapta el teu consum. Aprofita els trams vall i pla per a fer un ús intensiu de l’electricitat, ja que són períodes més barats.
  • Si és possible, pots programar els electrodomèstics que requereixen més consum per tal que es posin en funcionament en els trams d’hores vall o organitzar-te per utilitzar-los el cap de setmana. 
  • Amb l’ajuda d’un electricista, ajusta la potència contractada a les teves necessitats reals. Pots estar pagant de més per potència que no necessites.

Extret de: https://www.endesa.com/ca/blogs/blog-d-endesa/llum/10-consells-per-estalviar-llum-a-casa

Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This field is required.

This field is required.

Ves al contingut