Públic

Autoconsum Solar

Què és l’autoconsum?

L’autoconsum és una manera de produir la teva pròpia energia elèctrica per al consum personal en l’habitatge. En el cas de l’autoconsum fotovoltaic solar, l’energia es genera mitjançant plaques solars.

Aprofitar l’energia solar és una opció cada vegada més comú, ja que la tendència és moure’ns cap a una energia verda, sense la necessitat d’explotar els recursos naturals no renovables com el carbó o petroli.

La solució és molt popular a Espanya, ja que al nostre país comptem amb aproximadament 300 dies de sol de 365, el que significa una producció d’energia gairebé ininterrompuda al llarg de l’any.

Com funciona l’autoconsum elèctric?

La manera de funcionar de les instal·lacions pot semblar complicada al principi, però una vegada que es coneixen tots els detalls, veuràs que un avantatge de l’autoconsum és la seva senzillesa. Abans de res anem a repassar els tipus d’autoconsum.

Tipus d’autoconsum solar

Autoconsum residencial

Em l’autoconsum residencial connectat a la xarxa també podem parlar d’autoconsum amb o sense excedents abocats a la xarxa.

En el cas de l’autoconsum connectat a la xarxa, la instal·lació té 2 connexions: un a el sistema elèctric de l’habitatge i una altra a la xarxa de distribució, propietat d’una companyia elèctrica.

Què passa amb l’excedent d’energia produït?

En el cas de l’autoconsum connectat l’energia es pot abocar a la xarxa, obtenint una compensació pels excedents. Si la instal·lació és aïllada, l’energia es pot emmagatzemar en bateries i l’amo de la mateixa pot disposar d’ella en qualsevol moment. Depenent de les necessitats i què busca cada propietari d’habitatge, es pot optar per una o altra.

Si parlem de tipus d’instal·lacions d’autoconsum també cal esmentar que aquestes poden ser per a ús individual o per a ús compartit.

L’autoconsum compartit, com indica també el seu nom, és quan a la mateixa instal·lació estan connectades diversos habitatges o una comunitat de veïns. Aquest tipus d’instal·lacions són menys comuns ja que el mesurament del consum de cada habitatge resulta complicada. En les comunitats de veïns on hi ha un sistema instal·lat, se sol utilitzar per a zones comunes com els passadissos de l’edifici, garatges o motors per a la piscina.

Autoconsum industrial o per a empreses

L’autoconsum no es resumeix només a residències. L’autoconsum industrial és una opció que consideren més i més empreses. El funcionament de les mateixes no varia i, a l’igual que en el cas de l’autoconsum residencial, les empreses es beneficien d’estalvis en les factures.

Les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic per a empreses es diferencien de les residencials principalment per:

  • La mida que sol ser molt superior
  • El consum energètic
  • Les hores en les quals es consumeix energia, que són tant de dia que de nit, a diferència d’una residència on es creen patrons de consum d’energia al llarg del dia

Els avantatges de l’autoconsum solar

Els avantatges de passar-se a una energia neta, i especialment a la fotovoltaica són múltiples, però sobretot cal tenir en compte l’estalvi generat per la instal·lació de plaques solars. Si disposes d’una instal·lació fotovoltaica que produeix excedents que s’aboquen a la xarxa, la inversió en plaques solars es compensa en uns anys. A més, et pots acollir a la tarifa de discriminació horària. Aquesta tarifa elèctrica consisteix en preus diferenciats de la llum segons l’hora del dia.

De nit, quan no es pot autoconsumir si estàs connectat a la xarxa, el preu de la llum és més barat. Gràcies a tot això, hauries de notar un descens d’aproximadament 50% del consum de la factura de llum.

Un altre avantatge que porta a l’autoconsum solar és la cura del medi ambient. Vivim en una època marcada pel canvi climàtic i està a la mà de cada un de nosaltres frenar aquest canvi. Gràcies a aquest tipus d’autoconsum es produeixen menys gasos d’efecte hivernacle i s’ajuda a el control del canvi climàtic.

Maneres de passar-se a l’autoconsum fotovoltaic

Hi ha més d’una forma de comptar amb un sistema d’autoconsum solar a casa teva. Les diferències apareixen a l’hora de decidir com adquirir la instal·lació.

El lloguer o rènting

Tot i que la instal·lació de plaques solars és una inversió important, a dia d’avui hi ha més d’una forma per obtenir-la sense fer grans esforços. Una d’elles és el rènting o el leasing d’energia solar. Aquesta opció no converteix els propietaris de l’habitatge en amos de la instal·lació al principi, però és de les més econòmiques que existeixen, ja que es tracta bàsicament d’un lloguer de sistema fotovoltaic i no es necessita cap tipus d’inversió inicial.

Compra amb finançament

Una altra manera d’adquirir un sistema d’autoconsum fotovoltaic és la compra amb finançament a través d’un banc amb les condicions que t’ofereixen.

Compra al comptat

Finalment hi ha l’opció de compra al comptat, és a dir, que el preu de la instal·lació fotovoltaica s’abona íntegrament des del principi. Aquesta és l’opció més rendible, ja que la suma que s’ha d’amortitzar és menor comparant amb el cas del finançament.

Les subvencions

Una mesura de l’Estat per impulsar la transició ecològica són les subvencions rebudes per instal·lar un sistema d’autoconsum fotovoltaic. Hi ha dos tipus de subvencions que es poden obtenir. La quantia de les mateixes en alguns casos depèn de cada municipi. Una de les principals subvencions és sobre el preu de la instal·lació. S’apliquen proporcionalment i poden arribar fins a més de 4.000 euros, depenent del teu ajuntament.

L’Impost de Construcció i Obres (ICIO) i l’Impost per Béns Immobles (IBI) es poden bonificar. L’ICIO rep una compensació de 95%, mentre que l’IBI varia segons el consistori, però pot arribar a rebaixar-se fins al 50%. A les ciutats amb un alt nombre d’habitants que poden optar per aquests ajuts la penetració de l’autoconsum solar té una tendència clara de creixement. Les bonificacions d’IBI i d’ICIO fan que les plaques solars a Madrid o les plaques solars a Barcelona siguin molt rendibles, el que fomenta la producció fotovoltaica per a ús residencial.

Tot això suma a l’estalvi que es nota en cada factura de la llum.

Usos de la instal·lació d’autoconsum elèctric

Interessants són també tots els usos que se li pot donar a una instal·lació de plaques solars. Està clar que el principal ús és el de cobrir el consum energètic de l’habitatge, però es pot anar un pas més enllà.

Com sona la idea de produir teu propi combustible? No, no parlem d’extreure petroli i produir la teva pròpia gasolina. Si el teu cotxe és elèctric, amb l’ajuda d’una instal·lació de plaques solars el pots recarregar des del teu habitatge.

Un altre ús és el de reg o bombament. Les plaques solars d’autoconsum es poden connectar a les bombes d’aigua que funcionen amb corrent altern i d’aquesta manera es fa servir l’energia solar al reg. També pots convertir la teva piscina en una instal·lació autònoma que amb l’ajuda de les plaques per fer funcionar el motor es depura.

Els usos no paren aquí, i gràcies als avenços tecnològics les instal·lacions d’autoconsum tindran cada dia més usos.

Els elements que formen una instal·lació d’autoconsum

Al decidir instal·lar-te un sistema fotovoltaic, també convé saber quins són els elements que constitueixen la instal·lació. Això és important a l’hora d’estimar les obres que es van a dur a terme o les incidències que puguin aparèixer amb el temps.

El sistema d’autoconsum es divideix en tres grans parts:

  • El sistema de generació
  • El sistema de regulació i conversió
  • Elements auxiliars

El sistema de generació, en el cas de l’autoconsum fotovoltaic són les plaques solars, aquestes són les que capten l’energia de el sol mitjançant les seves cèl·lules fotovoltaiques.

En el sistema de regulació i conversió s’inclouen elements com l’inversor elèctric o el regulador de càrrega. Aquí és on el corrent continu que els panells generen es transforma en corrent altern. Independentment de si un habitatge compta amb un sistema d’autoconsum solar fotovoltaic, aquest és el tipus de corrent que un habitatge necessita.

I finalment, els elements auxiliars són els cables, aparells de mesura, elements protectors, bateries i un generador si es decideix la desconnexió de la xarxa, etc.

Tipus de panells d’autoconsum fotovoltaic

Quant als tipus de plaques solars fotovoltaiques per a l’autoconsum, hi ha diverses opcions. Principalment s’usen panells solars monocristalins, policristal·lins o amorfs.

Els panells solars amorfs són els que menys s’instal·len, ja que s’estan tornant obsolets pel baix rendiment que ofereixen. Els més comuns són els monocristalins o policristal·lins.

La diferència entre els dos resideix en el nombre de vidres i en com estan disposats sobre de la placa. Tot i que els policristal·lins siguin una mica més barats, els panells solars monocristalins ofereixen major eficiència i rendiment i són considerats la millor opció per a instal·lacions residencials, on moltes vegades l’espai és limitat.

Tràmits i normativa

Si has buscat informació relacionada als tràmits que cal dur a terme per a la instal·lació d’un sistema d’autoconsum, no és sorprenent que t’hagi semblat un terreny complicat i ple de passos. La notícia és que aquests tràmits en realitat s’han simplificat. Amb la vista posada en la transició ecològica que estem vivint, les institucions de l’Estat fan que el procés sigui més ràpid i fàcil.

No obstant això, hi ha una sèrie de permisos i tràmits que s’han de fer amb l’ajuntament corresponent o amb la comunitat i també amb la companyia elèctrica.

Pel que fa a la normativa que regula l’autoconsum, s’estan fent progressos perquè aquestes siguin més favorables per al sector. Un gran pas en el nostre país el representa la derogació de l’anomenat “Impost al Sol”. Aquest impost suposava pagar una quantia per a l’energia que una llar produïa i consumia. Aquesta derogació va fer que les instal·lacions fotovoltaiques es disparin a les llars espanyoles.

Què ens reserva el futur?

El futur de les energies renovables és molt interessant. Estem vivint una època de transició ecològica i les renovables juguen un paper clau. La Unió Europea va establir un marc europeu per a l’any 2030, destinat a combatre el canvi climàtic. Això fixa com a meta almenys un 32% de quota d’energies renovables i una reducció d’emissió de gasos amb efecte hivernacle d’almenys un 40% respecte a l’any 1990. Això inclou totes les energies renovables: solar, eòlica, mareomotriu, biomassa , hidràulica, etc.

En el cas de l’autoconsum de les llars, amb diferència la millor opció és l’energia solar fotovoltaica. En base a les directrius europees i als avenços que es fan a nivell nacional, s’espera que l’ús d’aquest tipus d’energia augmenti en els propers anys.

Un altre punt a favor de les renovables és la tecnologia. Els avenços tecnològics fan que l’autoconsum solar sigui cada dia més rendible, eficaç i versàtil quant als seus usos.

A CEO Smart Solutions et podem ajudar en la gestió de tota la instal·lació d’autoconsum per aconseguir un estalvi energètic eficient i segur tant per a habitatges familiars com empreses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This field is required.

This field is required.

Ves al contingut