Públic

Sistema BMS

Un sistema BMS o de gestió d’edificis permet l’automatització i el control centralitzat dels immobles per convertir-los en veritables edificis intel·ligents.

Els Building Management Systems (BMS) cada vegada són més utilitzats en tot tipus d’immobles públics i privats. La seva principal funció és millorar la gestió i control, avançant cap al concepte d’edifici intel·ligent. Saps com funciona un sistema de BMS?

Des de la seva aparició als anys 70, els sistemes de gestió d’edificis han guanyat popularitat tant en edificis públics (hospitals, universitats, aeroports, etc.) com en edificis privats (oficines, fàbriques, hotels, infraestructures, etc.). També coneguts com a sistema d’automatització d’edificis, els BMS són sistemes informàtics que controlen i automatitzen els elements mecànics, elèctrics i tecnològics dels immobles, com la climatització, la il·luminació la megafonia, els subministraments, els ascensors, els sistemes de vigilància i contra incendis, etc.

Bàsicament, un sistema de BMS està format per dos elements:

Maquinari: per exemple sensors, centrals de gestió, consoles de control, etc.

Programari: programes informàtics que fan servir protocols com C-Bus, Dali, Modbus, etc.

Com succeeix amb la domòtica de les llars, en el sector dels sistemes de BMS conviuen les solucions tancades que proporcionen tot el maquinari i el programari (subministrats per fabricants com Johnson Controls, Schneider, Siemens, Honeywell, etc.) juntament amb solucions obertes formades per elements de maquinari i programari interoperables, basats en estàndards oberts com TCP-IP, Ethernet, etc. La diferència és que les solucions tancades només funcionen amb els components d’una sola empresa, mentre que les solucions obertes permeten combinar els components de diversos fabricants (sempre que siguin compatibles).

Quins avantatges ofereix un sistema de BMS?

Sigui quina sigui la solució triada, un sistema de BMS ofereix diferents avantatges:

  • Permet el control i supervisió centralitzat de tots els elements de l’edifici.
  • Facilita la ràpida detecció de les incidències per a un manteniment preventiu.
  • L’automatització de les tasques de supervisió augmenta la productivitat del personal.
  • Proporciona informació detallada del consum que fomenta l’eficiència energètica.
  • La millora de la gestió incrementa el confort i seguretat dels usuaris de l’edifici.

A part d’això, el més interessant d’un sistema de BMS és que obre el camí cap als anomenats edificis intel·ligents. La combinació de les solucions de BMS amb noves tecnologies com el Big Data, l’aprenentatge automàtic o la intel·ligència artificial permeten que un edifici no només sigui més fàcil de mantenir, sinó que pugui arribar a autogestionar d’acord amb els paràmetres definits pels seus responsables, i alertant-los només quan hi hagi una incidència o s’hagi de prendre una decisió important sobre la gestió de l’immoble.

Aquests beneficis no només estan a disposició dels edificis de nova construcció: amb una inversió relativament reduïda, és possible actualitzar un immoble existent mitjançant un sistema de BMS per convertir-lo en un edifici intel·ligent. Per exemple, l’Hotel Renaissance Fira de Barcelona s’ha adaptat recentment per millorar l’eficiència de les seves instal·lacions mitjançant un sistema de BMS que ha permès reduir el consum d’energia fins a un 30%.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This field is required.

This field is required.

Skip to content