El sistema d’educació STEM, que és l’acrònim dels termes en anglès Science, Technology, Engineering and Mathematics, es refereix a un enfocament científic integrat segons el qual els quatre camps de la Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques formen un tot on els elements interactuen i s’afecten els uns als altres.

L’enfocament STEM en educació requereix l’ús de mètodes innovadors i alternatius d’ensenyament i aprenentatge, com ara projectes, pràctiques de laboratori i eines tecnològiques.

Al mateix temps, la robòtica educativa s’està convertint en el proper pas en l’educació a causa del seu caràcter innovador i l’experiència pràctica que ofereix als estudiants fent-los més receptius als estímuls d’aprenentatge.

La ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques tenen un paper important en l’educació en els països desenvolupats i en desenvolupament.

En lloc d’ensenyar les quatre disciplines com a subjectes separats i discrets, aquest sistema els integra en un enfocament d’aprenentatge unit basat en aplicacions i situacions del món real.

Els objectius de l’educació STEM, en tots els nivells de l’educació, inclouen el desenvolupament de l’interès científic dels estudiants i la seva capacitat per resoldre problemes autèntics amb l’objectiu que el coneixement de la ciència s’utilitzi per a la comprensió del món natural al voltant. A més, els estudiants podran utilitzar noves eines tecnològiques i entendre com la tecnologia afecta el món que els envolta, per donar-se compte de la importància de l’enginyeria en el món real i com estan vinculats entre si.

També apunta a millorar les habilitats dels estudiants relacionades amb la Matemàtica, com ara l’anàlisi, la documentació i la resolució de problemes, donant-los suport per fer front a situacions en les seves vides quotidianes. En el seu marc l’educació STEM serveix als esforços per augmentar l’interès dels estudiants en l’estudi de la Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques i el desenvolupament de les habilitats de segle XXI com la col·laboració, la resolució de problemes, la creativitat, el pensament crític i el pensament computacional.

Com utilitzar el sistema STEM a les nostres aules? Exemples de projectes STEM

  • Aprenentatge basat en projectes, això requereix que els estudiants apliquin el coneixement de moltes matèries per obtenir el producte acabat. Per exemple, al compilar un projecte sobre el cicle de l’aigua, els estudiants no només aprenen sobre la composició i circulació de l’aigua dels seus mestres, sinó que també fan servir la tecnologia del coneixement de contingut per buscar la informació necessària. A més els estudiants també fan models per il·lustrar les seves idees.
  • Animar als estudiants a participar en tallers o equips de Ciència, Robòtica… i donar-los diferents experiments que els ajudin a aplicar el coneixement après en la pràctica real. Als estudiants els encanta aprendre amb jocs i tallers d’educació STEM on realitzar projectes com ara la programació.
  • Convidar els pares dels estudiants que són científics, matemàtics i psicòlegs i involucrar-los en l’organització d’activitats a l’escola cap a l’educació STEM.
  • Organitzar activitats a l’aire lliure on els estudiants puguin aplicar les seves lliçons en situacions pràctiques.

Com és d’important l’educació STEM?

El component clau de STEM i STEAM és la integració. En lloc d’ensenyar disciplines en sitges de matèries independents, les lliçons estan ben englobades, basades en projectes i investigacions, amb un enfocament en l’aprenentatge interdisciplinari. STEM i STEAM s’alineen amb la forma en què treballem i resolem problemes en la nostra vida diària. El que fa que sigui una forma excepcional d’instrucció i aprenentatge. Amb STEM estem ensenyant habilitats de la forma en què seran usades en la força de treball, i en el món real. Poques vegades un treball requereix només un conjunt d’habilitats com les matemàtiques. Un arquitecte fa servir la ciència, les matemàtiques, l’enginyeria i la tecnologia per fer la seva feina. Les assignatures no funcionen per si soles, sinó que s’entrellacen de forma pràctica i sense fissures permetent l’arquitecte dissenyar edificis complexos.

STEM i STEAM no són nous, són simplement formes d’entendre i aplicar una forma integrada d’aprenentatge que s’assembla a la vida real. En lloc d’ensenyar les matemàtiques com una cosa separat de la ciència, poden ser ensenyades juntes d’una manera que mostri com el coneixement d’aquests dos camps es complementen i recolzen mútuament.

Per què afegir l’A a STEAM?

Amb la suma de les arts a STEM per crear STEAM es tracta d’incorporar el pensament creatiu i les arts aplicades en situacions reals. L’art no es tracta només de treballar en un estudi. L’art es tracta de descobrir i crear formes enginyoses de resoldre problemes, integrar principis o presentar informació. Molta gent sent afegir la A és innecessari i que l’aplicació de la creativitat i les arts és una part natural de STEM, però a altres els agrada destacar-ho. Per als nens de primària, en particular, incloure la A assegura que la faceta d’aprenentatge no s’oblidi a les lliçons. Ja sigui que prefereixis STEM o STEAM els principis i pràctiques subjacents són molt similars, es tracta de la integració dels pilars: Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques.

Com millorarà STEM l’aprenentatge dels estudiants?

En poques paraules, STEM reflecteix la vida real.

Els treballs en el món real són interdisciplinaris. Necessitem educar els nens en com els subjectes s’integren i treballen junts. Necessiten desenvolupar diverses habilitats i una passió per l’exploració i el creixement. Ja no necessitem que els nens memoritzin fets a l’atzar, tenim moltes dades i fets disponibles ara. Quan tens un debat amb algú, pots treure el teu telèfon i en segons tenir totes les dades i fets. L’educació ja no es tracta de memoritzar fets. En el seu lloc, es tracta d’aprendre a pensar críticament i avaluar la informació. Com aplicar el coneixement, la investigació i les habilitats per resoldre problemes. Les habilitats han de ser ensenyades de manera aplicada, com a part d’un tot més gran, en lloc de l’enfocament de matèries individuals.

El més important, a l’incorporar principis basats en la investigació i un marc altament adaptable per satisfer les necessitats dels estudiants, STEM ajuda a fomentar l’amor per l’aprenentatge. I el regal més important que una educació ha de donar a un estudiant és l’amor per l’aprenentatge.

Quins són alguns dels problemes de l’educació STEM?

Una de les majors preocupacions que s’escolten de la gent sobre l’educació STEM és la manca de recursos. El finançament de la tecnologia més recent, la formació en l’ús de la nova tecnologia, a més del coneixement de com utilitzar-la eficaçment com a eina d’aprenentatge, són àrees en les que els professors tenen dificultats.

Una altra àrea en la qual molts professors lluiten és amb un sistema que se centra en l’avaluació i les qualificacions en lloc d’un programa que fomenti la innovació, la creativitat, les habilitats de pensament crític i les habilitats de resolució de problemes. Aquests èxits no són una cosa que pugui ser fàcilment encaixonat i avaluat.

Lamentablement, una altra cosa que s’escolta també molt és que alguns professors simplement no estan interessats en aprendre com ensenyar STEM i STEAM. Prefereixen quedar-se en el de sempre mantenint cada un dels temes i assignatures aïllades en les seves pròpies lliçons.

Com fer que els teus fills s’interessin per STEM?

STEM s’alinea tant amb la forma en què les ments dels nens aprenen i treballen des d’una edat molt primerenca. La millor manera de fomentar l’amor per STEM és encoratjar la curiositat. Des d’una edat primerenca, animi als nens a preguntar, a explorar i a jugar. Trobin les seves passions i ajudar-los a perseguir aquestes passions. Encara que canviï de setmana en setmana, és perfectament normal, especialment per als nens més petits. Anima’ls. Et sorprendrà fins on poden arribar quan s’apassionin per l’aprenentatge.

Des del pre-escolar fins a l’escola primària, passant per la secundària, l’educació STEM i STEAM ajudarà els nens a convertir-se en adults innovadors amb un pensament crític excepcional i habilitats per resoldre problemes. Habilitats que les nostres futures generacions necessitaran en un món cada vegada més impulsat per la tecnologia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This field is required.

This field is required.

Skip to content