Abans de començar amb la càrrega o compra del nostre cotxe elèctric és necessari tenir en compte una sèrie d’element que condicionaran tant el temps de recàrrega com el preu que haurem de pagar per potència utilitzada.
TIPUS DE CONNECTORS
En l’àmbit europeu no disposem d’un connector estandarditzat per a tots els cotxe elèctrics, per això caldrà escollir el més adequat. El problema que això suposa és trobar-se que a l’estació de recàrrega que s’esperava connectar el cotxe, no disposi del tipus de connector que es necessita.
Monofàsics: Schuko, Tipo 1,Tipo 2 (Mennekes), CHAdeMO, Combo 2.
Trifàsics: Tipo 1,Tipo 2 (Mennekes), Combo 2.
El Connector Schuko
El connector Schuko és un estàndard europeu per a la connexió d’aparells elèctrics en baixa tensió amb corrents monofàsiques. Són els endolls habituals que trobem a les llars, i consten de dos pols principals (la fase i el neutre) i un contacte, per a la presa de terra.
Estan dissenyats per suportar correntes de fins a 16A durant períodes curts de temps, de manera que si fem servir carregadors portàtils o cables de recàrrega amb aquest connector, no podrem passar de 10A, 12A o 13A com a molt, si no volem tenir problemes de sobreescalfament.
Hi ha hagut casos en què la clavilla o la base d’endoll Schuko s’han arribat a fondre i fins i tot incendiar, per realitzar càrregues a 16A amb aquests connectors
Per la vostra seguretat i per la integritat de les instal·lacions que utilitzeu, us recomanem no sobrepassar els 12A o 13A per a càrregues parcials, i 10A per a càrregues completes.
Connector Tipus 1 (SAE J1772)
Aquest connector és l’adoptat pels mercats asiàtics i americans. Originari del Japó (on també se li denomina Yazaki) és el connector que munten vehicles elèctrics com el Nissan Leaf, Nissan ENV200, Opel Ampera, Mitsubishi Outlander, Mitsubishi iMiev, Peugeot ió, Citröen C-Zero, Renault Kangoo ZE (tipus 1) , KIA SOUL EV, Ford Focus electric o el Toyota Prius Plug in.
El connector de Tipus 1 disposa dels mateixos contactes que una clavilla schuko, típics d’un connector monofàsic de baixa tensió: fase, neutre i terra.
Addicionalment, disposa de dos contactes destinats per a la comunicació entre el carregador extern i el vehicle. A més disposa d’un dispositiu de bloqueig que impedeix la desconnexió del connector durant la recàrrega.
La màxima intensitat a la qual pot operar és de 32 A en baixa tensió monofàsica, el que permet una potència màxima de recàrrega de 7,4 kW.
Connector tipus 2 (IEC 62.196-2)
Aquest connector és actualment el connector homologat com standard Europeu. Es coneix també com a connector Mennekes, que és el nom del primer fabricant d’aquest tipus de connectors.
El connector Mennekes o de tipus 2 és un connector de corrent altern que podem trobar en els models d’cotxes elèctrics europeus, com l’Audi A3 E-Tron, BMW i3, i8, Renault Zoe, Tesla Model S, Mercedes S500 plug-in, Porsche Panamera, Renault Kangoo ZE, VW Golf plug-in hybrid, VW I-up o Volvo V60 plug-in hybrid.
El connector Tipus 2 o Mennekes permet realitzar càrregues monofàsiques des de 16 A a càrregues trifàsiques 400 V i 63 A, el que significa poder treballar amb recàrregues de corrent altern en potències des de 3,7 kW fins a 44 kW.
Disposa de 7 contactes, dos més que els disponibles en i connector Tipus 1, i corresponen a 3 contactes de fase (per a càrregues trifàsiques), un neutre, una presa de terra, i els dos contactes per establir comunicacions entre carregador i vehicle.
Connector CHAdeMO
Aquest connector va ser desenvolupat per una associació d’empreses japoneses entre les que trobem a TEPCO (Tòquio Electric Power Company), Mitsubishi, Nissan, Toyota i Subaru. Es tracta d’un connector per a realitzar recàrregues ràpides en corrent contínua, dissenyat per suportar fins a 50 kW de potencia i una intensitat de 125 A de corrent contínua.
La majoria de vehicles elèctrics japonesos disposen d’aquest connector per a possibilitar les recàrregues ràpides. Els models que munten aquest connector (a més del connector Tipus 1 per a les recàrregues lentes en corrent altern i baixa tensió de 230V) són el Mitsubishi iMiev, Mitsubishi Outlander, Peugeot ió, Citröen C-Zero, KIA SOUL EV, Nissan Leaf i Nissan ENV200 ,
Conector Combo 2 (IEC-62196-3)
A Europa s’ha optat per un connector diferent per recarregar en corrent contínua. Es tracta d’un enginyós connector combinat que esta compost per un connector de corrent altern Tipus 2 (Mennekes) i un connector de corrent contínua amb dos contactes. El connector Combo 2 permet carregar el vehicle en maneres 2, 3 i 4 a través d’una sola presa, la qual cosa és la clau de l’èxit d’aquest connector. La potencia màxima a la que pot treballar en corrent alterna es de 44 kW (63ª a ctualmen 400V) i de fins a 100 kW en corrent contínua, encara que actualment només es realitzen càrregues en corrent continu de 50 kW. Alguns fabricants europeus de vehicles elèctrics ja munten aquest connector en els seus vehicles: Audi, BMW, Porsche, Daimler i Volkswagen incorporen ja aquest tipus de connector.
POTÈNCIA DISPONIBLE
Depenent de la potencia que tinguem contractada a la nostre llar si connectem el cotxe directament a la corrent, si disposem d’una estació de recarrega pròpia i del tipus de connector que utilitzi el nostre cotxe, podrem escollir entre diferents tipus de recàrrega diferents.
Actualment hi ha dos opcions de càrrega diferents:
Càrrega monofàsica: És la opció més habitual en vivendes convencionals amb 230V o 220V. En aquest cas ens trobem amb el problema de que si la vivenda és molt gran o disposem de molts electrodomèstics ens trobem amb talls de corrent al connectar el cotxe a causa de sobrepassar la potència contractada si no augmentem aquesta. Aquí és on entra la opció trifàsica.
Càrrega trifàsica: Entorn als 400V obtenim més potencia amb la mateixa intensitat, que es tradueix en càrregues més ràpides. Tot i això s’ha de tenir en compte que el preu de la factura augmentarà al tenir contractada més potencia i perquè les opcions trifàsiques son mes cares que les monofàsiques.
Mode 1 o càrrega d’emergència
També coneguda com a càrrega lenta, és el resultat de connectar el cotxe elèctric, directament, a un endoll convencional (també anomenat Schuko), com els de casa. Fa honor al seu nom: recàrrega uns 15 quilòmetres d’autonomia per hora gràcies al fet que atorga al cotxe entre 2,7 kW i 3,7 kW en aquest temps. Per aquest motiu se li qualifiqui d’emergència, ja que és la pitjor forma de carregar però també la més accessible per la gran quantitat d’endolls que hi ha al món.
Mode 2 o càrrega lenta amb carregador
Ideal per a aquelles persones que poden carregar a casa i que utilitzen el cotxe elèctric cada dia. Es diferencia de la manera 1 en què és més segur, ja que hi ha un carregador capaç de detectar qualsevol error en la càrrega.
En aquest cas, el cable a utilitzar es connecta al carregador i al cotxe i en general, parlem d’un Schuko … alguna cosa que com veurem a continuació, no succeeix en el mode 3.
En cas d’utilitzar una càrrega monofàsica, es porta a terme amb un voltatge de 230V, amb potències que van des dels 3,7 kW fins als 7,2 kW. En el cas d’utilitzar una trifàsica, la càrrega pot augmentar fins als 22 kW, en funció de la potència que tinguis contractada a casa.
Mode 3 o càrrega semiràpida
Es distingeix de la manera 2 en què aquí hi ha un cable ancorat de forma fixa en el punt de càrrega i que aquest mètode és exclusiu per a cotxe elèctrics: és capaç de detectar com va la càrrega o com es troba la connexió a el vehicle.
La potència habitual es troba entre els 8 i els 14 kW en càrrega monofàsica, el que suposa una reducció de temps respecte a la càrrega monofàsica de manera 2. En el cas de ser trifàsica, la càrrega es situaria entre els 22 i els 43 kW .
Mode 4 o càrrega ràpida
Aquests carregadors no solen poder instal·lar a casa i són capaços de recarregar un 70% de la bateria en menys de 30 minuts. En aquest cas, la potència supera els 50 kW i en general, són de corrent continu en comptes d’alterna. No és recomanable per a un ús diari: reescalfa les bateries i per tant, redueix la seva vida útil. Només per a emergències o parades ocasionals en viatges llargs.
BENEFICIS DE DISPOSAR D’UN COTXE ELÈCTRIC
1. Zero emissions
Els cotxes 100% elèctrics no emeten absolutament cap emissió de gasos contaminants durant el seu funcionament, de manera que si ens preocupa realment el medi ambient, aquesta hauria de ser un avantatge molt a tenir en compte.
2. Menys avaries mecàniques
Al prescindir d’un motor tradicional i un canvi de marxes tradicional amb embragatge, les avaries d’aquesta índole queden reduïdes a pràcticament cap, ja que hi ha molt pocs elements en moviment i exposats a el desgast en un cotxe elèctric.
3. Manteniment gairebé inexistent
Més enllà dels elements desgastables com els frens o els pneumàtics, el manteniment d’un cotxe elèctric queda reduït a una revisió de l’estat de les bateries i els motors elèctrics cada determinat temps. S’ha acabat el canviar filtres, lubricants i líquids diversos.
4. Nul consum
Lògicament el cotxe elèctric no consumeix cap combustible, pel que no hem d’anar a omplir el dipòsit ni preocupar-nos per consumir més o menys. Això suposa un important estalvi en combustible ja que el cotxe elèctric es pot carregar durant la nit al garatge i amb una despesa equivalent a 1 € / 100 quilòmetres aproximadament.
5. Avantatges fiscals
A més d’un menor despesa de manteniment, menor cost d’energia i gaudir de tarifes reduïdes a aparcaments públics, els vehicles elèctrics compten amb diversos avantatges fiscals, així, coml’Impost de Matriculació gratuït i descomptes de fins al 75% en l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica.
6. Facilitats per a l’aparcament
En moltes ciutats es bonifiquen les tarifes d’aparcament públic, i també es bonifica l’ús de carregadors en places d’aparcament públiques.
7. Circular en ciutats i ús de carril Bus / VAO
En els episodis d’alta contaminació, algunes ciutats restringeixen la circulació de vehicles pel centre, però els vehicles elèctrics no estan inclosos en aquesta restricció. A més, se’ls permet l’ús dels carrils especials Bus / VAO i circular amb un sol ocupant, el que representa un estalvi en temps i una millor circulació a les grans ciutats.
8. Conducció més còmoda i relaxada
El fet de no emetre soroll ni haver de canviar constantment de marxes representa un gran descans a l’hora d’acumular hores al volant, especialment en circulació urbana. Permet una conducció més relaxada i suau.
9. Etiqueta 0 de la DGT
La DGT identifica els cotxes menys contaminants amb el distintiu blau “Zero emissions”. La seva utilització és voluntària de moment, tot i que a Madrid és obligatori si es vol gaudir dels seus avantatges, com circular en el centre de la ciutat en episodis d’alta contaminació. A més dels avantatges indicades fins ara, l’etiqueta 0 permet aparcar gratis a la zona AREA de Barcelona oa la zona SER de Madrid.
10. Condicions molt avantatjoses en el finançament
A més dels diferents programes d’incentius oficials, els propis fabricants ofereixen unes interessants condicions de finançament per a la compra d’un cotxe elèctric. D’aquesta manera s’incentiva la compra d’aquest tipus de vehicle, alhora que el fa més assequible a aquelles persones que tinguin la necessitat de comprar un cotxe nou.